10 saker som dina naglar kan berätta om din hälsa

Att ha starka och friska naglar är inte bara bra nyheter för din manikyr – vissa symptom kan också indikera större hälsoproblem.

KATHLEEN MULPETER

16 november 2015

Ögon kan vara fönstren till själen, men naglar kan erbjuda en viktig inblick i din övergripande hälsa. Det visar sig att ha starka och hälsosamma naglar är inte bara bra nyheter för din manikyr – obehagliga nagelsymtom kan också indikera större hälsoproblem. Vi pratade med John Anthony, MD, en hudläkare vid Cleveland Clinic i Ohio och Debra Jaliman, MD, en New York City-baserad hudläkare och författare till Skin Rules om nagelsymtom som du inte bör ignorera (och som är helt normala) .

Problemet: Gula naglar

”Detta kan hända naturligt med ålder”, säger Dr. Anthony. ”Men det är också ibland på grund av nagellack eller akrylspik.” Om du ofta bär akrylnaglar eller målar dina naglar och har problem, försök ta en paus från salongen och ge naglarna en chans att återhämta sig. En annan möjlig orsak: rökning, vilket kan fläcka naglar och ge dem en gulaktig nyans.

Problemet: torr, knäckt eller sköra naglar

Problemet är vanligt och det finns några möjliga orsaker. ”Mjuka, sköra naglar kan uppstå från torrhet på nagelplattan”, säger Dr. Jaliman. ”Det här kan vara från simning, överanvändning av nagellackfjernare, frekvent diskmedel utan handskar, eller bara från att bo i miljö med låg luftfuktighet.” Andra möjliga orsaker är kemikalier (t.ex. om du ofta utsätts för rengöringsmedel) eller åldrande. Om sköra naglar är ett pågående problem, tala dock med din läkare: Ibland kan hypotyroidism (ett tillstånd där sköldkörteln fungerar för långsamt) orsaka denna bieffekt.

RELATERADE: 19 tecken på att din sköldkörtel fungerar inte rätt

För att lindra knäckta naglar, försök att slathering dem med en super-fuktgivande lotion. Som din hud är naglarna absorberande, och lotion kan förhindra att de torkar ut i framtiden. Dr Jaliman rekommenderar att man väljer en produkt som innehåller hyaluronsyra, glycerin eller Shea smör (vi gillar SheaMoisture Raw Shea Butter, $ 13 på amazon.com ). Om det inte hjälper, kan du också försöka ta biotin , ett extra kosttillskott som främjar en sund nageltillväxt.

Problemet: Clubbing

”Klibbning av naglarna – när ändarna av dina fingrar svullnar och nageln blir krökt och rundad – kan ibland vara ett tecken på lever eller njursjukdom,” säger Dr. Anthony. Om du upplever detta, tala med din läkare.

Problemet: vita fläckar

Många tror att vita fläckar på naglar indikerar en kalciumbrist, men det här är inte typiskt fallet: ”Vanligtvis är de vita punkterna inte särskilt betydelsefulla”, säger Anthony. ”De är ofta resultatet av mindre trauma, som om du slår fingret mot något, och brukar inte göra med kalcium.”

Problemet: Horisontella åsar

”Jag ser ibland tvärgående (sida vid sida) åsar på naglar”, säger Dr. Anthony. ”Detta är typiskt resultatet av direkt trauma på nageln eller en mer allvarlig sjukdom, i så fall ser du det på mer än en spik åt gången.” Anledningen? När din kropp arbetar övertid för att bekämpa en sjukdom sparar den sin energi för de viktiga sakerna. ”Din kropp säger bokstavligen:” Jag har bättre saker att göra än att göra naglar ”och pausar sin tillväxt”, förklarar han.

En annan möjlig orsak till de här sidorna? ”Horisontella linjer över nagelplattan kan också orsakas av en läkemedelsreaktion, till exempel om patienten nyligen haft kemoterapi”, säger Dr. Jaliman.

RELATERADE: 10 livsmedel för starkare naglar och tjockare hår

Problemet: Vertikala åsar

Detta är vanligtvis ett normalt tecken på åldrande. ”Precis som rynkor på ditt ansikte, får du också linjer på dina naglar när du ålder”, säger Dr. Jaliman.

Problemet: Allvarligt bita naglar

Nailbiting är en vanlig vana, men om det är överdrivet – ständigt biter eller plockar i huden runt naglarna – det kan vara ett tecken på tvångssyndrom. ”Ibland krävs psykiatrisk medicin för att behandla OCD-relaterad nagelbettning”, säger Dr. Jaliman. ”En bitter smakande förening som är polerad på naglarna kan också hjälpa till.”

RELATERADE: 10 tecken du kan ha ocd

Problemet: ”Sked” naglar

”Spoon” naglar hänvisar till en mycket tunn spik som har blivit konkav i form. ”Detta är vanligtvis ett tecken på järnbristanemi”, säger Dr. Jaliman, som rekommenderar att du talar med din läkare om du upplever detta. ”Det kan behandlas med järntillskott.” Extremt bleka naglar kan också vara ett tecken på järnbristanemi.

Problemet: Pitting

Tala med din läkare om dina naglar är täckta med gropar eller bucklor, eftersom det kan vara ett tecken på att du har psoriasis, säger Dr. Jaliman.

Problemet: Mörka ränder eller en smärtsam tillväxt

Om du har svart missfärgning på naglarna (t.ex. svarta streck) eller en smärtsam tillväxt på nageln, kontakta din läkare omedelbart. ”Melanom som kommer från nagelaggregatet är allvarligt och kan ibland orsaka att svarta linjer eller ränder dyker upp på nageln, säger Dr. Anthony. ”Så om du ser de förändringarna som händer på dina naglar, är det viktigt att se en läkare.” Och även om melanom är generellt mindre vanligt i spanska, asiatiska och svarta populationer, säger Anthony att de patienterna faktiskt kan vara mer benägna att se mörka ränder när sjukdomen är närvarande – vilket gör en resa till läkaren ännu viktigare.

Leave a reply